Jean-Pierre Martinezin näytelmät suomeksi ladattavaksi

Tervetuloa Jean-Pierre Martinezin näytelmien viralliseen kokoelmaan, nyt saatavilla suomeksi! Alla lueteltujen näytelmien käsikirjoitukset ovat ladattavissa ilmaiseksi.

📢 Huomio! Kaikki esitykset, olivatpa ne ammattilais- tai harrastajatuotantoja, edellyttävät tekijän ennakkoluvan.

Ota yhteyttä Jean-Pierre Martineziin ja pyydä lupa hänen teostensa esittämiseen täyttämällä yhteydenottolomake:

👉 Yhteydenottolomake

🔍 Etsitkö lisää näytelmiä? Tutustu koko kokoelmaan ranskaksi, englanniksi, espanjaksi ja portugaliksi.

Karanteeni

Neljä toisilleen tuntematonta henkilöä joutuu vastoin tahtoaan karanteeniin, joka osoittautuu hylätyksi teatteriksi. Kuvitteellisen lasiseinän takana ihmiset (katsojat) tarkkailevat heitä. Oletetut potilaat pohtivat tilannettaan. Minkä viruksen he olisivat voineet saada? Mikä heitä oikeastaan uhkaa? Milloin ja miten tämä kaikki päättyy? Vähitellen käy ilmi, että tämä suljettu tila sijoittuu lähitulevaisuuteen, jossa Isoveli hallitsee ehdottomasti, ja että karanteenin syyt eivät ehkä olekaan täysin lääketieteellisiä.

Näyttelijämäärä: 4 hahmoa (mies tai nainen)

Teatterilaji: Poliittinen komedia, tilannekomedia, tieteisfiktio, teatteria teatterissa

Avainsanat: Karanteeni, suljettu tila, dystooppinen komedia, yhteiskuntasatiiri, Isoveli, sosiaalinen kontrolli, sorto, kielletty nauru, absurdi, teatteria teatterissa, vapaus, tarkkailu, yhteiskunnan peili, lähitulevaisuus, eristys, kielletty huumori, kapina, kuvitteellinen epidemia, identiteetti, vallan kritiikki

Lataa näytelmä kokonaisuudessaan ja ilmaiseksi (PDF)

Jean-Pierre Martinez: Maailmanlaajuinen näytelmäkirjailija, joka puolustaa humanistisia arvoja komedian keinoin

Jean-Pierre Martinez on espanjalaista syntyperää oleva ranskalainen näytelmäkirjailija, jonka epätavallinen polku on muovannut hänen ainutlaatuista taiteellista ääntään. Hänen laaja akateeminen taustansa kattaa taloustieteen ja markkinoinnin (Sciences Po), espanjalaisen ja englantilaisen kirjallisuuden (Sorbonne), kielitieteen ja semiotiikan (École des Hautes Études en Sciences Sociales) sekä käsikirjoittamisen (Conservatoire Européen d’Écriture Audiovisuelle) opinnot.

Hänen monipuolinen uransa on sisältänyt rumpujen soittamista rock-yhtyeissä, semiologina työskentelyä mainosalalla, television käsikirjoitusten laatimista, ranskan opettamista yliopistossa Texasissa sekä käsikirjoittamisen työpajojen vetämistä Pariisissa. Nykyään hänen näytelmiään esitetään viidellä mantereella.

Omistautuneena näytelmäkirjailijoiden riippumattomuuden puolustajana Martinez teki rohkean päätöksen tarjota kaikki näytelmänsä maksutta teatteriryhmille verkkosivustollaan. Yli kahteenkymmeneen kieleen käännetyt teokset ovat tavoittaneet yleisöjä ympäri maailmaa – myös alueilla, joissa teatteri toimii sosiaalisen muutoksen välineenä. Hänen näytelmiään tutkitaan nykyään kouluissa ja yliopistoissa sekä Ranskassa että kansainvälisesti, mikä vahvistaa entisestään hänen vaikutustaan.

Tähän mennessä 114 näytelmää kirjoittanut Jean-Pierre Martinez on luonut ainutlaatuisen ja vaikuttavan maailman. Hänen tyylinsä yhdistää mestarillisesti eri genrejä, ja sitä on verrattu ranskalaisen komedian suuriin nimiin, kuten Feydeau ja Courteline, sekä absurdiin teatteriin, jonka tunnetuimpia edustajia on Ionesco. Hänen näytelmänsä ovat vahvasti juurtuneet arkielämään, mutta ne suuntautuvat usein surrealistisiin ja fantastisiin ulottuvuuksiin, joita tukevat luonnolliset ja vaikuttavat dialogit.

Martinezin narratologian ja käsikirjoitusrakenteen asiantuntemus näkyy hänen tarkoin rakennetuissa juonissaan, jotka sisältävät yllättäviä käänteitä. Hänen teoksensa tarjoavat teräviä yhteiskunnallisia huomioita ja käyttävät karikatyyriä ja parodiaa kuvaamaan hahmoja, jotka ovat sekä yhteiskunnan normien uhreja että niiden ylläpitäjiä. Tämä kaksoisluonne heijastaa Molièren satiirista henkeä, jossa pureva kritiikki yhdistyy syvään inhimillisyyteen.

Jean-Pierre Martinezille teatteri on enemmän kuin viihdettä – se on tila pohdinnalle ja toiminnalle. Komediasta tulee voimakas väline yleismaailmallisten arvojen – kuten vapauden, tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden – puolustamiseksi. Huumorin taakse kätkeytyy ajankohtaisia kysymyksiä, kuten sekularismin puolustaminen, demokratian uhat, populismin nousu, ääriajattelun paluu ja ihmiskuntaa kohtaavat ekologiset haasteet.

Martinez hyödyntää huumoria ja metateatteria tutkiakseen näyttelijän, yleisön ja teatterin roolia. Tämä lähestymistapa antaa hänen teoksilleen syvyyttä ja varmistaa niiden tavoittavan laajan yleisön samalla, kun ne säilyttävät helposti lähestyttävän muotonsa. Hänen sitoutumisensa älykkään, mutta viihdyttävän teatterin luomiseen osoittaa, että teatterilla on edelleen keskeinen rooli nykypäivän yhteiskunnassa.

Jean-Pierre Martinezin teatterinäkemys on rohkean kansanomainen sen parhaassa merkityksessä: kiinnostava mutta ei yksinkertaistava, epäkunnioittava mutta ei mauton, yhteiskunnallisesti kantaa ottava mutta ei saarnaava. Hänen teoksensa inspiroivat ja viihdyttävät yleisöjä ympäri maailmaa yhä uudelleen.

Scroll to Top